MADPLAN
7 forholdsvis nemme, lækre og 100% glutenfrie idéer til aftensmad
MANDAG – laksesalat:
Jeg vil gerne dele denne lækre laksesalat med dig, da den smager utrolig godt! Vi lavede egentlig denne ret herhjemme, fordi vi havde rester af den ovnbagte laks fra dagen før, og det er klart noget, som vi vil gøre igen.
Ingredienser (4-5 personer):
- Laks
- 250-300g glutenfri pasta
- 1/2 pose blandet salat
- 1 x avokado
- 1 stor håndfuld cherrytomater
- 1 x granatæble
- 3-4 forårsløg
- Koriander
- Dressing lavet af creme fraiche, persille, citron, salt og peber
How to:
Hvis du har fået ovnbagt laks aftenen inden er den jo klar. Hvis ikke, så skal laksen bare i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter, og evt marineres med (glutenfri) soja, ingefær og chili. Det smager virkelig godt! Herefter skal vand i en gryde og pastaerne koges. I mens pastaerne koges kan du begynde at pille kernerne ud af granatæblet. Dernæst kan du begynde på grøntsagerne. Her skal tomater, avokado, koriander og forårsløg skæres ud, og endeligt kan du lave dressingen. Dressingen laves ved at blande den ønskede mængde creme fraiche i skål, som blandes med frisk persille, som er skåret ud samt med citron, salt og peber.
Når alt er tilberedt lægges ingredienserne på et fad. Jeg lagde salat og pasta nederst, derefter alle grøntsagerne og endeligt laksen pyntet med forårsløg. Denne salat blev rigtig god, og er klart noget jeg vil lave igen.
TIRSDAG – glutenfri ravioli med flødesovs:
Dette er nok en af mine yndlings pastaretter blandt andet, fordi de her glutenfrie ravioli smager helt vildt godt! Til disse lækre ravioli har jeg bikset min yndlings flødesovs sammen, og jeg synes, at den smager rigtig godt til disse ravioli. Jeg køber de glutenfri ravioli i Irma fra mærket Naturli’, og jeg brugte dem med butternut squash og salvie til denne ret – så lækkert.
Ingredienser (4 personer):
- 3 pakker glutenfri ravioli fra Naturli’
- 250ml fløde
- 3 håndfuld spinat
- 240g øko bacon
- 2 håndfuld cherrytomater
- Salt og peber
- Parmesan ost
How to:
Start med at stege baconen på panden. Når baconen er stegt, hældes fløden i og varmes på 6. Lad dette stå på 6 i 5-7 min. I mens kan du finde spinaten frem og skylle det samt vaske og skære cherrytomater. Når fløden har boblet en smule hældes spinaten i fløden. Start for vandet til pastaen og hæld dem i, når vandet koger. Til aller sidst vendes cherrytomaterne i flødeblandingen. Når alt er klar serveres retten, og du kan putte parmesan på, hvis du vil det.
Denne ret er rigtig lækker og hurtig at lave, så dette fungerer godt til en hverdagsaften synes jeg.
ONSDAG – glutenfri mexi aften:
Endnu en idé til glutenfri aftensmad er mexikanske pandekager med fyld. Det er simpelt og rigtig lækkert. Der har efterhånden været glutenfri tortilla i supermarkederne i et stykke tid, og det er jeg i hvert fald glad for. Jeg er rigtig glad for dem fra Santa Maria, da de fungerer og smager godt. De glutenfrie kan blandt andet købes i Meny. Du kan lave mexi aften med lige de ingredienser, som du ønsker, og du kan nedenunder se, hvad vi brugte denne aften.
Ingredienser (4 personer):
- Tortilla (glutenfri)
- Majs
- Agurk
- Salat
- Creme fraiche
- Cheddar ost
- Hjemmelavet salsa af 2 tomater, 1/2 rødløg, koriander, 2 spsk olivenoile, hvidløg, salt og peber
- Hjemmelavet guacamole af 2 avokadoer, 1/2 rødløg, hvidløg, salt og peber.
- 4 x kyllingbryst marineret i et brev Fajita Spice mix fra Santa Maria
How to:
Start med en steg kyllingen i tern på panden ved middel varme. Når kyllingestykkerne er lidt hvide tilføjes Fajita Spice mix. I mens kyllingen steger videre, kan du begynde med at gøre grøntsagerne klar. Her skal den hjemmelavet salsa laves ved at skære tomater og rødløg i tern. Dette blandes med hvidløg, hakket koriander, olivenolie samt salt og peber. Du kan med fordel stille det i køleskabet, så det kan blive koldt.
Derudover skal agurk og salat skæres ud. Creme fraiche i en skål, cheddar i en skål og majs i en skål. Til slut varmes pandekagerne i ovnen, og guacamolen laves. Denne laves ved at mose avokadoerne i en skål med en gaffel. Efterfølgende blandes rødløget, hvidløg samt salt og peber i. Så er alt klar til at spise. Er man 2 til at forberede denne ret, går det forholdsvis hurtigt 😋
TORSDAG – lækker og nem salat med falafel:
Jeg synes det er lækkert med en salat en gang i mellem specielt, hvis der er nok ting i – ellers kan det godt blive lidt kedeligt synes jeg. Derfor fik jeg bikset det sammen, som ses på billederne, og jeg var helt vild med resultatet. Det som også gjorde salaten ekstra god var de glutenfrie falafler! Naturli’ har lavet glutenfrie falafler, og dem kan jeg klart anbefale dig at prøve – de er mega gode! Disse fungerede rigtig godt til det tilbehør, som jeg blandede i salaten. Jeg puttede blandt andet pasta og kikærter i salaten, da vi havde pasta tilovers. Du kan også bruge quinoa, ris eller andet. Du kan se min opskrift herunder.
Ingredienser:
- Glutenfrie falafler fra Naturli’
- 200g glutenfri pasta
- 1 dåse kikærter
- Olivenolie
- Paprika
- Agurk
- Cherrytomater
- Squash
- Forårsløg
- Broccoli
- Koriander
- Humus
How to:
Start med at steg kikærterne i olivenolie med høj varme på panden. Jeg kan godt lide at stege dem i paprika, så det vil jeg anbefale at prøve. Når de er stegt varmes pastaerne sammen med dem på middel varme. Når pastaen er varm og vendt rundt med kikærterne, kan du stege squashen på panden. Dine falafler sættes også i ovnen og varmes i mens, at resten gøres klar.
Nu kan du skære agurk, tomat og forårsløg ud. Endeligt koges broccolien, og nu det hele er klar, kan du anrette salaten. Jeg kan godt lide at lave salaten i skåle, så det ikke “flyder ud” på tallerkenen. Når alt lægger i skålen kan du tilføje humus, eller en anden dressing, hvis du har lyst til det. Enjoy.
FREDAG – glutenfri pizza:
Glutenfri pizza er bestemt også noget, som jeg ikke kan undvære, og denne gang har jeg prøvet en pizzabund fra Meyers. Jeg har efterhånden prøvet forskellige glutenfrie pizzaer, og jeg synes virkelig godt om denne fra Meyers! Jeg synes helt sikkert, at du skal prøve denne opskrift, hvis du ikke kan tåle gluten, for den smager langt fra, som en glutenfri bund – kæmpe plus. Du kan nedenunder finde de ingredienser, som jeg brugte til min pizza.
Ingredienser til 1. halvdel af pizzaen:
- Glutenfri pizzabund fra Meyers – opskrift HER.
- Hjemmelavet tomatpuré af ketchup/MUTTI tomatsauce, Urtekram tomatpuré, tørret basilikum, tørret oregano, hvidløg og salt og peber.
- Revet mozzarella ost
- Hanegal (glutenfri) pepperoni
- Parmaskinke
- Rucola
Ingredienser til 2. halvdel af pizzaen:
- Glutenfri pizzabund fra Meyers – opskrift HER.
- Lidt olivenolie
- Kartoffelskiver
- Frisk rosmarin
- Gedeost
- Trøffelolie (hældes på til sidst, når pizzaen er bagt)
Resulatet af denne glutenfrie pizzabund med ovenstående toppings blev rigtig godt synes jeg. Tjek Meyers ud lige her for denne lækre opskrift på glutenfri pizzabund og meget andet lækkert.
LØRDAG – vegetarfrikadeller med tilbehør:
Vi har efterhånden prøvet vegetardfrikadeller et par gange, og den opskrift som jeg vil dele, er jeg helt vild med! Jeg er positivt overrasket over smagen, og så er det virkelig lækre ingredienser der er i. Til disse vegetarfrikadeller spiste vi søde kartofler, og lavede en asiatisk inspireret salat. Du kan finde opskriften på hele retten nedenunder.
Ingredienser (4 pers):
- Opskriften på vegetarfrikadeller kan du finde HER.
- 1 kg søde kartofler
- 1/2 x spidskål
- 1 x rød peberfrugt
- 1/2 x broccoli
- Glutenfri sojasauce
- 1 x appelsin
How to:
Du kan finde opskriften samt fremgangsmåden på vegetarfrikadellerne lige HER. Derudover skrælles de søde kartofler og skæres ud i eksempelvis tern. De skal i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Til salaten skal peberfrugt, broccoli og spidskål skæres ud, og steges på panden ved middel-høj varme i olivenolie og glutenfri soja. Når grøntsagerne er stegt lægges de i et fad og køler en smule af. Til slut lægges appelsinen ovenpå salaten.
Jeg vil anbefale at prøve vegetarfrikadellerne, da de smager rigtig godt, og dette tilbehør var også rigtig godt.
SØNDAG – glutenfri wok:
Når jeg laver wok, er det nogenlunde de samme ingredienser jeg bruger, da jeg synes resultatet bliver rigtig godt. Det er derudover et godt bud på hjemmelavet asiatisk mad til dig som også spiser glutenfrit. Du kan finde min opskrift nedenunder.
Ingredienser (4 pers):
- 4 x kyllingebryst
- 1 x broccoli
- 4 gulerødder
- 1 x peberfrugt
- 1/2 x spidskål
- 1 x porre
- Øko ingefær
- 2 fed hvidløg
- 4 dl ris
- Peanuts
- Glutenfri soja
How to:
Start med at gør alle grøntsagerne klar og skær dem ud, som du ønsker dem. De forskellige grøntsager skal derefter steges i wokken efter hinanden i olivenolie og sojasauce. Inden du begynder på dette, kan du sætte risene over. I wokken stegte jeg først spidskål, peberfrugt, broccoli, gulerødder og så porre – hver for sig. Når de forskellige grøntsager er stegt, kan du ligge dem til side i en skål. Herefter skal kyllingen i lidt større tern steges i wokken med ingefær og hvidløg, og også i olivenolie og soja. Til slut vendes grøntsagerne fra før sammen med kyllingen i wokken, så det bliver helt varmt igen. Når risene er færdige og grøntsagerne vendt rundt med kyllingen, er det hele klar. Så kan du tilføje ekstra sojasauce til din portion, hvis du ønsker det og en smule peanuts.
Jeg håber meget, at du vil finde de forskellige opskrifter interessant – specielt, hvis du er allergisk overfor gluten. Jeg synes rigtig godt om de forskellige retter, og de fungerer rigtig godt, også til resten af familien. Og så smager de rigtig godt hver i sær. Lad mig endelig vide, hvis du prøver nogle af retterne – det vil gøre mig glad 💛
[…] Hvis har lyst til at blive inspireret af endnu en glutenfri madplan, så kan du finde min tidligere madplan lige HER. […]
[…] Jeg har tidligere delt en laksesalat med jer, men denne er noget anderledes vil jeg mene, og derfor vil jeg også dele denne. Laksesalaten 2.0 er meget simpel, hurtig at lave, og mætter helt tilpas synes jeg. Hvis du udover denne har lyst til at prøve min anden opskrift på laksesalat, så kan du finde den i linket HER. […]